Anunturi-apicole

miercuri, 19 ianuarie 2011

Iernarea albinelor

Prin iernarea albinelor se intelege pregatirea acestora pentru anotimpul rece, pentru perioada de inactivitate in exteriorul stupului, deoarece in interiorul acestuia albinele sunt intr-o constanta miscare, miscare prin care isi produc caldura.
Pregatirea albinelor se incepe din luna august cand trebuie sa ne asiguram ca albinele au destule rezerve de miere si cat mai multe rame cu puiet deoarece acesta v-a forma contingentul de iernare. Daca suntem intr-o zona mai saraca in aportul de polen ar fi bine sa le ducem la o lunca de apa sau mai la ses deoarece aici se gaseste polen, necesar cresterii de puiet, pana toamna tarziu. Dupa ce ne-am asigurat ca au rezerve destule de hrana, daca nu au atunci completam ori cu apiinvert ori cu sirop din zahar invertit (o sa scriu intr-un alt post despre invertirea zaharului), sa revenim , daca au destule rezerve de hrana pe la inceputul lunii octombrie facem prima impachetare, cea provizorie, adica strangem albinele prin scoaterea ramelor in exces pe cele care le ocupa din leat in leat. Dupa circa 2-3 saptamani depinde de vreme se face impachetarea finala, le lasam doar ramele cu cea mai multa miere si numai si numai cate ocupa albinele intr-o dimineata mai friguroasa cu circa 4-5 grade afara. Impachetarea se face cu diferite materiale, de la folie la podisor si carpe, cu fundul antivarroua deschis si pana la clasicul fund inchis.

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu