Programul
Targului Apicol Slobozia editia a – II - a
Sâmbătă 05 februarie 2011 Târg Apicol cu prezentarea produselor apicole,
a utilajelor, a echipamentelor si tehnologiilor apicole;
Locul de desfăşurare: Municipiul Slobozia, în incinta şi pe esplanada din faţa
Centrului Cultural UNESCO "Ionel Perlea "
• 9,00 Deschiderea oficială a târgului – toţi expozanţii vor avea standurile finalizate;
Vor fi prezente oficialităţi ale administraţiei publice judeţene şi locale, mass-media;
Pe tot parcusul desfăşurării târgului vor fi prezentate filme cu tematică apicolă;
• 9,30 Concurs – “Vreau să fiu apicultor” – participă cîte un echipaj reprezentativ, compus din cate 5 elevi ai claselor V-VIII din cadrul Scolilor nr.2 si nr. 3 si nr.7 din Slobozia;
Concursul consta sutinerea de catre copii a trei probe practice şi două probe teoretice cu 3 întrebări grilă
pentru fiecare echipaj;
• 10,.00 Premierea câştigătorilor concursurilor: “Vreau să fiu apicultor”
• 10,00 Concurs – “Ambrozia - hrana zeilor” cel mai bun producător de miere;
Se vor înscrie în concurs producătorii de produse apicole ce vor prezenta sortimente de miere cu
provenientă certă;
• 10.30 Simpozion apicol modul I : Apicultura în Bărăgan, tradiţie şi modernism;
SECTIUNI:
• Apiterapia si marile patologii ale civilizatiei – cercet.stiintific dr. biochim.
Cristina Mateescu I.C.D.A Bucuresti;
• Apicultura incotro ? – ing. Fetea Ion presedintele
Asociatiei Crescatorilor de Albine din România;
• Prezentarea noului model de stup BIO – prof. Ion Ursu ;
•
• 14.00 Concurs – “Dulce-i mierea” - Cel mai bun degustător de miere - participare liberă, degustătorii vor analiza 3 sortimente de miere, pentru care vor trebui sa recunoască baza meliferă;
• 15,00 “Să tăifăsuim” la un pahar de vin fiert în ambianta placută din restaurantul Zahana;
• 18.00 Inchiderea primei zile a târgului;
Programul
Targului Apicol Slobozia editia a – II - a
Duminică 06 februarie 2011 - Târg Apicol cu prezentarea produselor
apicole, a utilajelor, a echipamentelor si tehnologiilor apicole;
Locul de desfăşurare: Municipiul Slobozia, în incinta şi pe esplanada din faţa
Centrului Cultural UNESCO "Ionel Perlea "
• 9.00 Deschiderea târgului – toţi expozanţii vor avea standurile finalizate;
• 9.45 Concurs - “Meşterul apicultorilor” cel mai bun producător de unelte si utilaje apicole;
Vor participa producătorii si comerciantii de unelte si utilaje apicole;
• 10.00 Simpozion apicol modul II : Stupăritul pastoral încotro ?;
Vor fi prezenti membrii Comisiei de bază meliferă si stupărit pastoral a judetului Ialomita.
Reprezentanti:
Consiliul Judetean Ialomita;
Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Ialomita;
Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Ialomiţa;
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa;;
Oficiul Judeţean de Consultanţa Ialomiţa;
Directia Judeteana pentru protectia plantelor Ialomita;
Regia Nationala a Padurilor Romsilva;
Inspectoratul de Politie al Judetului Ialomita;
Camera Agricolă a Judeţului Ialomiţa;
• 13.30 Premierea câştigătorilor concursurilor: “Ambrozia - hrana zeilor”, “Meşterul apicultorilor”
şi “Dulce-i mierea” cu diplome, cupe, premii ce constau în produse apicole si echipamente;
• 16.00 Inchiderea oficială a “Târgului Apicol editia a II a - Slobozia 2011”
Au confirmat prezenta la aceasta manifestare: INSTITUTUL APICOL – Bucuresti, SC FABRICA DE STUPI SRL, SC COMPLEXUL APICOL “Vasile Harnaj”, SC APICOLA SRL – Slobozia,SC NEKTAR KING SRL,SC PIRODA KFT – Oroshaza – Ungaria, SC ETTA SRL, SC ROMHUBNER SRL,SC APIS ROM SRL,
SC APITAMPLARIE SRL, SC APISROM SRL, SC TREMONT Dobre si Fii SRL,SC APIROUA SRL, SC TECLEM SRL, SC LOGIC STAR SRL, SC APIS PUISORU SRL, SC OVISAN SRL, SC Bioma Agro Ecology Co, SC APICOLA COSTACHE SRL, PFA Dugu Virgil , Coloka Jon – Serbia,
PFA DEDU TUDOR – Calarasi.
Incă mai asteptăm confirmări din partea producătorilor de utilaje apicole.
Stuparitul, forum, blog, apicultura, albine, miere, stupi, utilaje, centrifuga, ceara, propolis, polen, reteta monica tatoiu, faguri, celule, apiinvert, rame, sarma inox.
luni, 31 ianuarie 2011
duminică, 30 ianuarie 2011
Mortalitate mare albine 2011
Din discutiile cu diferiti apicultori reiese faptul ca la multi i-au murit multe familii de albine in luna asta. Unii zic ca nu au mai gasit albine in stupi doar cateva pe fundul celulelor. Dupa parerea unora fenomenul asta ciudat se datoreaza zborului de curatire din ianuarie cand multe albine au iesit si au murit afara ori de frig ori de faptul ca erau intepate de varroa peste iarna. Sa speram ca doar atata sa fie problema si sa nu fie si pe la noi vreo epidemie, ccd ceva. Cei mai multi stupi goi s-au gasit in zona moldovei. Din discutie a iesit problema zaharului contaminat pana acum singurul vinovat se pare a fi apicultorul care nu a tratat eficient in toamna familiile de albine. Sa speram sa iesim cu cat mai multe familii din iarna si cat mai puternice.
sâmbătă, 22 ianuarie 2011
Video iernare albine
Sa vedem cateva videoclipuri de la diferiti stupari, cum ierneaza ei familiile de albine.
Videoclipul al doilea
Videoclipul al treilea
Videoclipul al patrulea
Cam astea sunt, din videoclipurile de mai sus se poate trage concluzia ca apicultura ca si toate domeniile se modernizeaza se eficientizeaza si se doreste o iernare cat mai uscata pentru o mortalitate cat mai mica peste iarna si sa iesim din iarna cu familii puternice.
Videoclipul al doilea
Videoclipul al treilea
Videoclipul al patrulea
Cam astea sunt, din videoclipurile de mai sus se poate trage concluzia ca apicultura ca si toate domeniile se modernizeaza se eficientizeaza si se doreste o iernare cat mai uscata pentru o mortalitate cat mai mica peste iarna si sa iesim din iarna cu familii puternice.
joi, 20 ianuarie 2011
Targul apicol de la Campina
A inceput sezonul targurilor, cei de la Campina au inceput distribuirea invitatiilor, mai jos am sa postez o invitatie, toti apicultorii sunt bineveniti la acest targ.
INVITAŢIE
la
Târgul Mierii –Câmpina 2011
Asociaţia Apicolă Valea Prahovei, asociaţie profesională care reprezintă interesele apicultorilor din zonă, reunind circa 6000 familii de albine,
organizează în data de 18-20 februarie 2011,în parteneriat cu Consiliul local şi Primăria municipiului
„Târgul Mierii –Câmpina 2011”, manifestare devenită tradiţională.
Organizat în luna februarie, TÂRGUL MIERII-Câmpina, a fost iniţial o încercare, a doua oară o obligaţie, pentru ca de la a treia ediţie să devină tradiţie.
Târgul Mierii-Câmpina continuă o tradiţie de jumătate de mileniu !
La 8 ianuarie 2011 s-au împlinit 508 ani de la primul târg apicol „organizat” de un câmpinean şi consemnat documentar.
La a şasea ediţie „modernă” TÂRGUL MIERII-Câmpina este acum o manifestare matură, deosebit de interesantă, atât pentru firmele prezente cât şi pentru apicultorii dornici să demareze anul apicol cu noi informaţii şi aprovizionare la prima mână.
TÂRGUL MIERII CÂMPINA a devenit cea mai importantă manifestare de profil,organizată de o asociaţie apicolă înfiinţată după `89.
Loc de desfăşurare în Municipiului Câmpina - Casa Tineretului interior şi exterior.
Sunt invitaţi să participe toţi producătorii apicoli sau firmele ce sunt interesate de vânzarea şi promovarea produselor apicole.Vor fi deasemenea prezenţi meşteri populari cu meşteşuguri tradiţionale .
Evenimentul se adresează apicultorilor din întreaga ţară, locuitorilor din zonă şi turiştilor de weekend foarte numeroşi pe Valea Prahovei.
Sunt aşteptate la această sărbătoare personalităţi sportive,artistice şi politice, reprezentanţi ai presei - consumatori de miere, care să exprime opinii asupra produselor apicole.
.
Programul manifestarilor:
Vineri 18 februarie 2011 orele 11.00-17.00
- Târg de miere, utilaje şi echipamente apicole – Casa Tineretului interior şi exterior
Concursuri:
1.Cea Mai Buna Miere.
- fiecare apicultor va putea înscrie în concurs un sort de miere, din care în urma degustării, un juriu format din profesionişti va alege cea mai bună miere şi va înmâna câştigătorului o medalie şi diploma „Cea mai bună miere”- Târgul Mierii Câmpina 2011.
2.Cel Mai Bun Degustator de Miere -cu doua sectiuni: pentru amatori si pentru apicultori. Concursul constă în prezentarea unui număr de 10-12 probe de miere cu origine certă,concurenţii primind un formular cu numele sortimentelor şi trebuind să identifice corect cât mai multe din acestea.Va fi desemnat câştigător concurentul cu cele mai multe rezultate exacte care va primi un coş cu produse apicole şi diploma “Cel mai bun degustător de miere„- TÂRGUL MIERII CÂMPINA 2011.
3.Concurs de fotografie pe teme apicole.
4.Concurs de eseu cu subiect apicol.
5.Concurs de desen cu tematica apicola.
6.Pe situl AAVPH propunem deschiderea unui concurs de prognoza apicola.
Cea mai buna prognoza pentru 2011urmand a fi premiata la editia TM 2012.
7.Cel mai bun articol (publicaţie apicolă din 2010.
8.Cel mai interesant (inovativ) produs. ( participa toate firmele prezente)
9.Cel mai frumoasa prezentare de stand. ( participa toate firmele prezente)
10.Concurs Albinel şi Albinuţa. (participă copiii de la scolile din Campina)
Detalii,regulament şi mod de desfăşurare a concursurilor pe situl aavph.weebly.com , Târgul Mierii 2011- secţiunea Concursuri.
-ora 17.00 Mircea Vintilă -concert de muzică folk intrarea liberă
Sâmbătă 19 februarie 2011 orele 8.00-17.00 - Târg de miere, utilaje şi echipamente apicole - Casa Tineretului interior şi exterior:
-14.00 Intrunirea Adunarii Generale a Federatiilor Apicole din Romania-ROMAPIS
Ordinea de zi va fi prezentata pe situl http://stuparitul.3xforum.ro/redir.php?http%3A%2F%2Faavph.weebly.com la sectiunea Târgul Mierii 2011,loc unde vor fi regasite toate detaliile privind desfăşurarea Târgului Mierii 2011.Tot aici gasiţi imagini şi informaţii de la ediţiile anterioare.
-18.00 Balul Stuparilor 2011-loc de desfasurare Restaurantul Amana Inn Campina
Duminică 20 februarie 2011 orele 8.00-17.00 - Târg de miere, utilaje şi echipamente apicole –Casa Tineretului interior şi exterior:
• 8.00 Deschiderea târgului
• 10.00 Conferinţă-simpozion : Apicultura azi
• 14.30 Tombolă cu unelte apicole
Vor fi prezenti cu comunicări pe teme de actualitate reprezentanţi ai organismelor naţionale cu implicaţii în apicultură, ai firmelor de profil, cât şi oameni cu multă experienţă -direct implicaţi în sectorul apicol. Din sumarea tuturor acestor puncte de vedere sperăm că fiecare din cei prezenţi va avea numai de câştigat.
Un om bine informat este un om puternic !
Ţinând cont de interesul de care s-a bucurat această manifestare în anii precedenţi, sperăm ca şi în 2011 TÂRGUL MIERII-Câmpina va fi o reuşită!
Posibilitati de cazare
HOTEL AMANA INN*** tel 0244 376 453 PARTENER OFICIAL
HOTEL CASA TINERETULUI * tel 0244 334 540
HOTEL CARPATIN ** tel 0244 333 091
Pensiunea Vila Tom Cris tel 0244 371 371
PENSIUNEA BAVARIA tel 0244 333 264
Contact
Pentru spaţii de expunere şi simpozion: Pentru alte informaţii şi cazare:
• Apostolescu Mihail Petru Iosif Viorel
• Tel/Fax 0244 334575 Mobil 0744 307690
• Mobil 0740 452870
INVITAŢIE
la
Târgul Mierii –Câmpina 2011
Asociaţia Apicolă Valea Prahovei, asociaţie profesională care reprezintă interesele apicultorilor din zonă, reunind circa 6000 familii de albine,
organizează în data de 18-20 februarie 2011,în parteneriat cu Consiliul local şi Primăria municipiului
„Târgul Mierii –Câmpina 2011”, manifestare devenită tradiţională.
Organizat în luna februarie, TÂRGUL MIERII-Câmpina, a fost iniţial o încercare, a doua oară o obligaţie, pentru ca de la a treia ediţie să devină tradiţie.
Târgul Mierii-Câmpina continuă o tradiţie de jumătate de mileniu !
La 8 ianuarie 2011 s-au împlinit 508 ani de la primul târg apicol „organizat” de un câmpinean şi consemnat documentar.
La a şasea ediţie „modernă” TÂRGUL MIERII-Câmpina este acum o manifestare matură, deosebit de interesantă, atât pentru firmele prezente cât şi pentru apicultorii dornici să demareze anul apicol cu noi informaţii şi aprovizionare la prima mână.
TÂRGUL MIERII CÂMPINA a devenit cea mai importantă manifestare de profil,organizată de o asociaţie apicolă înfiinţată după `89.
Loc de desfăşurare în Municipiului Câmpina - Casa Tineretului interior şi exterior.
Sunt invitaţi să participe toţi producătorii apicoli sau firmele ce sunt interesate de vânzarea şi promovarea produselor apicole.Vor fi deasemenea prezenţi meşteri populari cu meşteşuguri tradiţionale .
Evenimentul se adresează apicultorilor din întreaga ţară, locuitorilor din zonă şi turiştilor de weekend foarte numeroşi pe Valea Prahovei.
Sunt aşteptate la această sărbătoare personalităţi sportive,artistice şi politice, reprezentanţi ai presei - consumatori de miere, care să exprime opinii asupra produselor apicole.
.
Programul manifestarilor:
Vineri 18 februarie 2011 orele 11.00-17.00
- Târg de miere, utilaje şi echipamente apicole – Casa Tineretului interior şi exterior
Concursuri:
1.Cea Mai Buna Miere.
- fiecare apicultor va putea înscrie în concurs un sort de miere, din care în urma degustării, un juriu format din profesionişti va alege cea mai bună miere şi va înmâna câştigătorului o medalie şi diploma „Cea mai bună miere”- Târgul Mierii Câmpina 2011.
2.Cel Mai Bun Degustator de Miere -cu doua sectiuni: pentru amatori si pentru apicultori. Concursul constă în prezentarea unui număr de 10-12 probe de miere cu origine certă,concurenţii primind un formular cu numele sortimentelor şi trebuind să identifice corect cât mai multe din acestea.Va fi desemnat câştigător concurentul cu cele mai multe rezultate exacte care va primi un coş cu produse apicole şi diploma “Cel mai bun degustător de miere„- TÂRGUL MIERII CÂMPINA 2011.
3.Concurs de fotografie pe teme apicole.
4.Concurs de eseu cu subiect apicol.
5.Concurs de desen cu tematica apicola.
6.Pe situl AAVPH propunem deschiderea unui concurs de prognoza apicola.
Cea mai buna prognoza pentru 2011urmand a fi premiata la editia TM 2012.
7.Cel mai bun articol (publicaţie apicolă din 2010.
8.Cel mai interesant (inovativ) produs. ( participa toate firmele prezente)
9.Cel mai frumoasa prezentare de stand. ( participa toate firmele prezente)
10.Concurs Albinel şi Albinuţa. (participă copiii de la scolile din Campina)
Detalii,regulament şi mod de desfăşurare a concursurilor pe situl aavph.weebly.com , Târgul Mierii 2011- secţiunea Concursuri.
-ora 17.00 Mircea Vintilă -concert de muzică folk intrarea liberă
Sâmbătă 19 februarie 2011 orele 8.00-17.00 - Târg de miere, utilaje şi echipamente apicole - Casa Tineretului interior şi exterior:
-14.00 Intrunirea Adunarii Generale a Federatiilor Apicole din Romania-ROMAPIS
Ordinea de zi va fi prezentata pe situl http://stuparitul.3xforum.ro/redir.php?http%3A%2F%2Faavph.weebly.com la sectiunea Târgul Mierii 2011,loc unde vor fi regasite toate detaliile privind desfăşurarea Târgului Mierii 2011.Tot aici gasiţi imagini şi informaţii de la ediţiile anterioare.
-18.00 Balul Stuparilor 2011-loc de desfasurare Restaurantul Amana Inn Campina
Duminică 20 februarie 2011 orele 8.00-17.00 - Târg de miere, utilaje şi echipamente apicole –Casa Tineretului interior şi exterior:
• 8.00 Deschiderea târgului
• 10.00 Conferinţă-simpozion : Apicultura azi
• 14.30 Tombolă cu unelte apicole
Vor fi prezenti cu comunicări pe teme de actualitate reprezentanţi ai organismelor naţionale cu implicaţii în apicultură, ai firmelor de profil, cât şi oameni cu multă experienţă -direct implicaţi în sectorul apicol. Din sumarea tuturor acestor puncte de vedere sperăm că fiecare din cei prezenţi va avea numai de câştigat.
Un om bine informat este un om puternic !
Ţinând cont de interesul de care s-a bucurat această manifestare în anii precedenţi, sperăm ca şi în 2011 TÂRGUL MIERII-Câmpina va fi o reuşită!
Posibilitati de cazare
HOTEL AMANA INN*** tel 0244 376 453 PARTENER OFICIAL
HOTEL CASA TINERETULUI * tel 0244 334 540
HOTEL CARPATIN ** tel 0244 333 091
Pensiunea Vila Tom Cris tel 0244 371 371
PENSIUNEA BAVARIA tel 0244 333 264
Contact
Pentru spaţii de expunere şi simpozion: Pentru alte informaţii şi cazare:
• Apostolescu Mihail Petru Iosif Viorel
• Tel/Fax 0244 334575 Mobil 0744 307690
• Mobil 0740 452870
miercuri, 19 ianuarie 2011
Tratamente impotriva varroa
Dupa cum se stie cel mai mare dusman al albinei in momentul de fata este varroa (si in curand hranirile cu diferite siropuri care incep cu api). Impotriva acarianului varroa sunt diferite tipuri de tratamente in functie de sufletul fiecaruia, unele mai pudice altele mai dure si bune, altele pentru hobbyisti si tot asa... Am sa va enumar cateva produse care se folosesc in prezent impotriva varroa. Am sa incep cu cele care se gasesc relativ usor la noi sau chiar sunt produse aici in Romania (incredibil, se mai si produc cate ceva in Romania).
-Varachet Forte-Mavrirol
-Acid oxalic
-Klartan, Mavrik
-Taktik
-Mitac
-Bayvarol
Cam astea sunt de baza fiecare are la baza 2 elemente: taufluvalinat si amitraz.
Cele bio sunt urmatoarele:
-Apiguard
-Ecostop
-BeeVital
-Diferite uleiuri volatile
Intr-un post o sa va arat si cum se trateaza cu cele mai importante produse.
Iernarea albinelor
Pregatirea albinelor se incepe din luna august cand trebuie sa ne asiguram ca albinele au destule rezerve de miere si cat mai multe rame cu puiet deoarece acesta v-a forma contingentul de iernare. Daca suntem intr-o zona mai saraca in aportul de polen ar fi bine sa le ducem la o lunca de apa sau mai la ses deoarece aici se gaseste polen, necesar cresterii de puiet, pana toamna tarziu. Dupa ce ne-am asigurat ca au rezerve destule de hrana, daca nu au atunci completam ori cu apiinvert ori cu sirop din zahar invertit (o sa scriu intr-un alt post despre invertirea zaharului), sa revenim , daca au destule rezerve de hrana pe la inceputul lunii octombrie facem prima impachetare, cea provizorie, adica strangem albinele prin scoaterea ramelor in exces pe cele care le ocupa din leat in leat. Dupa circa 2-3 saptamani depinde de vreme se face impachetarea finala, le lasam doar ramele cu cea mai multa miere si numai si numai cate ocupa albinele intr-o dimineata mai friguroasa cu circa 4-5 grade afara. Impachetarea se face cu diferite materiale, de la folie la podisor si carpe, cu fundul antivarroua deschis si pana la clasicul fund inchis.
Propolisul
Cunoscut si folosit inca dinaintea aparitiei primelor texte scrise, medicina straveche il prescrie pentru tratarea multor afectiuni, in special datorita calitatilor sale bacteriologice. Astfel, chinezii, egiptenii, grecii si romanii il foloseau mai ales pentru calitatile lui vindecatoare generale si pentru tratarea unor leziuni ale pielii. Istoricul roman Plinius ne relateaza in textele sale ca medicii utilizeaza propolisul ca medicament, deoarece reduce umflaturile, usureaza durerile si trateaza inflamatiile atunci cand pentru acestea nu mai este nici o speranta. La randul lui, Hipocrate, realizand cat de important este propolisul folosit de catre albine pentru igienizarea stupului si pentru protejarea puietului, il utiliza in special pentru inflamatii si ulcere. Tinand cont de proprietatile remarcabile ale propolisului si de istoria generala a albinaritului, nici nu este de mirare...
Primele insemnari asupra produselor stupului de albine provin din vechiul Babilon, unde mierea era tinuta la mare pret, fiind folosita ca mijloc de plata si ca hrana pentru animalele sfinte. Marturiile arheologice legate de istoria albinelor sunt insa cu mult mai vechi. Intr-un zacamant de chihlimbar din Carpati au fost descoperite doua insecte ce constituie stramoase ale albinelor de astazi, incremenite acolo tocmai din era tertiara, iar in judetul Hunedoara au fost descoperiti doi faguri de miere pietrificati alaturi de oase de mamut. Faptul ca in arealul carpatic oamenii se bucurau de binefacerile albinelor inca din timpuri stravechi rezulta si din spusele lui Herodot, el scriind in Istorii ca Dincolo de Istru, adica de Dunare, nu se stie ce fel de oameni traiesc, deoarece locurile acestea sunt ocupate de albine si oamenii nu pot merge mai departe. Despre amploarea albinaritului in Moldova ne vorbeste mai tarziu si Pravila Tarii din veacul al XVIII-lea, care impunea ca locuitorii sa nu tina mai multi stupi decat ingaduie locul lor, pentru ca nu cumva multimea albinelor sa supere pe vecini. Astfel, utilizarea propolisului in medicina populara se pierde in negura timpului. In secolul al XII-lea, propolisul era folosit in Europa in special pentru uz extern, devenind mult mai bine cunoscut dupa publicarea la sfarsitul secolului al XVI-lea a cartii Istoria Plantelor de catre John Gerard, in care acesta arata ca propolisul poate oferi un tratament pentru numeroase boli si dureri. Mai tarziu, la sfarsitul secolului al XIX-lea, in timpul Razboiului Burilor, este de semnalat utilizarea in tratarea ranilor, cu rezultate exceptionale, de catre medicul Pavel Meier, a unei alifii din vaselina si propolis.
Adevarata descoperire a propolisului, prin ample studii stiintifice, s-a produs insa de-abia in ultimele decenii. In baza acestor rezultate am reusit si noi sa punem in valoare imensele resurse terapeutice ale acestui produs apicol de exceptie, realizand atat de apreciatul Propolets, o adevarata binefacere pentru caile respiratorii.
Mierea, din antichitate pana azi
Mierea de albine a fost prima substanță dulce folosită de om, fiind prețuită în special de preoți în cadrul diverselor ritualuri. Există suficiente mărturii că în civilizațiile antice mierea era folosită, printre altele, la prepararea unei băuturi alcoolice la care se adăuga polen și levuri din faguri, însă, cele mai vechi documente referitoare la miere sunt două fragmente scrise în limba sumeriană. De la egipteni au rămas mărturii privind modul de recoltare și folosire a mierii. Babilonenii și diferitele civilizații străvechi din India și China, utilizau mierea atât ca medicament cât și la ritualuri și ceremonii. În Vechiul Testament găsim scris "miere" de peste 60 ori. În Grecia antică s-a scris mult despre producerea de miere. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afecțiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) și pentru tratamentul plăgilor. Dioscoride, autorul unei cărți în cinci volume, „De Materia Medica”, trata plăgile fistulizate folosind mierea în aplicații locale. Pliniu indica mierea în asociere cu untură de pește la tratarea rănilor infectate. Musulmanii foloseau mierea ca un leac bun pentru orice boală. Folosirea mierii în alimentație (ca hrană, băutură, conservant), în medicină, în ritualurile religioase a fost în continuă creștere până la descoperirea zahărului din trestie și sfeclă. În anul 1871 a fost descoperită invertaza, (o enzimă care grăbește conversia zahărului în glucoză și fructoză.
Mierea este un aliment cu gust dulce și parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat și culoare specifică, având un conținut mare de zaharuri și substanțe minerale, vitamine, enzime, acizi organici.
Culoarea. În raport cu substanțele colorate care se găsesc în nectar și care sunt pigmenți vegetali-caroten, clorofilă, xantofilă- culoarea mierii diferă de la incolor până la neagră. La mierea de nectar predomină culoarea galbenă. Mierea strânsă la începutul primăverii are o culoare de un galben viu, până la portocaliu. Cu timpul, mierea își pierde culoarea inițială, de obicei se închide la culoare, iar în timpul cristalizării se deschide.
Prin calitățile sale nutritive este considerată un aliment de mare valoare în hrana oamenilor de toate vârstele, având utilizări largi în dietetică și terapeutică.
Mierea este foarte des folosită în alimentație, în bucătărie sau ca medicament, fiind de medicina populară foarte apreciată. De asemenea are importante aplicații în alimentația artificială, în alimentația pre- și post-operatorie, în pediatrie și ginecologie.
Mierea este un aliment cu gust dulce și parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat și culoare specifică, având un conținut mare de zaharuri și substanțe minerale, vitamine, enzime, acizi organici.
Culoarea. În raport cu substanțele colorate care se găsesc în nectar și care sunt pigmenți vegetali-caroten, clorofilă, xantofilă- culoarea mierii diferă de la incolor până la neagră. La mierea de nectar predomină culoarea galbenă. Mierea strânsă la începutul primăverii are o culoare de un galben viu, până la portocaliu. Cu timpul, mierea își pierde culoarea inițială, de obicei se închide la culoare, iar în timpul cristalizării se deschide.
Prin calitățile sale nutritive este considerată un aliment de mare valoare în hrana oamenilor de toate vârstele, având utilizări largi în dietetică și terapeutică.
Mierea este foarte des folosită în alimentație, în bucătărie sau ca medicament, fiind de medicina populară foarte apreciată. De asemenea are importante aplicații în alimentația artificială, în alimentația pre- și post-operatorie, în pediatrie și ginecologie.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)